Bijna iedereen kent het Rietveld Schröderhuis wel. Dit wereldberoemde ontwerp van Gerrit Rietveld en Truus Schröder is een icoon voor de stad Utrecht en wordt door mensen van over de hele wereld bezocht. Minder bekend is het huis dat spoorwegarchitect Sybold van Ravesteyn (1889-1983) voor zichzelf en zijn gezin ontwierp. Dit staat een paar honderd meter verderop, ook aan de Prins Hendriklaan. Het werd maar enkele jaren later ontworpen, in 1932. Vandaag bracht ik een bezoek aan dit huis, waar je vrij kunt rondlopen, deuren en laatjes open mag trekken en gewoon op alle stoelen kunt gaan zitten. Intussen krijg je via een audiotour achtergrondinformatie.

Bijzonder aan het ontwerp is het gebruik van voor die tijd moderne materialen, zoals beton, staal en veel glas. Van Ravesteyn was van huis uit ingenieur en door zijn werk voor de Spoorwegen ook gewend om stevige constructies te ontwerpen. Wat hem uniek maakte is dat hij dit combineerde met een speelse bouwstijl, vol sierlijke krullen en ronde vormen, op het kitscherige af. Net als Rietveld wilde hij de ruimte zo open mogelijk houden en ook zijn huis zit vol handige en moderne snufjes. Zo zitten er aan de tafels randen, die voorkomen dat spulletjes op de grond vallen. Ook is er een handig doorgeefluik vanuit de keuken naar de kamer.

Het tragische aan Van Ravesteyn is dat hij de meest gesloopte architect van Nederland is. Hij ontwierp verschillende stations, waaronder dat van Utrecht, die bijna allemaal alweer afgebroken zijn – op enkele na, zoals dat van Nijmegen. Maar hij was ook verantwoordelijk voor de constructie van de Inktpot in Utrecht, het grootste bakstenen gebouw van Nederland. Bovendien is hij één van de weinige architecten ter wereld die een hele dierentuin heeft mogen ontwerpen: Diergaarde Blijdorp. Zelf heb ik regelmatig een bijeenkomst gehad in de Ravesteyn-zaal van de Universiteit Utrecht, een bijzondere door hem ontworpen ruimte in het gebouw aan de Kromme Nieuwegracht 80.

Meer informatie over het Huis van Ravesteyn: Huis Van Ravesteyn | Hendrick de Keyser Monumenten.

Over het Rietveld Schröderhuis elders op deze site: Recensie: Jessica van Geel – I love you, Rietveld | De Hollandsche Lelie

En: Openluchttheater bij het Rietveld Schröderhuis | De Hollandsche Lelie

Gerrit Rietveld