De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) is een online collectie van teksten uit de Nederlandse letterkunde, taalkunde en cultuurgeschiedenis, van de vroegste tijd tot heden. Ik maak hier regelmatig gebruik van, bijvoorbeeld om de jaargangen van De Hollandsche Lelie te raadplegen die ik zelf niet in huis heb. 

Een tijdje geleden werd mij gevraagd of ik een bijdrage wilde leveren aan de DBNL-nieuwsbrief. Daarin wordt onder meer aandacht besteed aan ‘parels’ uit de collectie en voor de editie van december zou het onderwerp De Hollandsche Lelie zijn. Daar hoefde ik natuurlijk niet lang over na te denken dus ik heb snel een artikeltje geschreven over het tijdschrift en wat er bijzonder is aan de dertien jaargangen (1903-1916) die in de DBNL zijn opgenomen. In die tijd was Anna de Savornin Lohman de hoofdredactrice en dat vulde zij op een wel erg persoonlijke manier in.


Gisteren verscheen de betreffende nieuwsbrief, zie DBNL – Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren. Het leuke is dat je meteen kunt zien wat je zoal in de DBNL kunt vinden: er staan bijvoorbeeld links in naar de integrale romans van de hoofdredactrices. En natuurlijk naar de beschikbare nummers van De Hollandsche Lelie, die zowel als e-book, pdf als scan te downloaden zijn. Van harte aanbevolen voor wie zelf eens door het tijdschrift wil bladeren.

De DBNL is een samenwerking tussen de Taalunie, de Vlaamse Erfgoedbibliotheken en de Koninklijke Bibliotheek. Abonneren op de nieuwsbrief kan via deze link.

Anna de Savornin Lohman