Vorige week was ik op bezoek bij Huis Doorn, het voormalige ballingsoord van de laatste Duitse keizer Wilhelm II. Aan het eind van de Eerste Wereldoorlog, toen duidelijk werd dat Duitsland de oorlog verloren had, veranderde het land in een republiek en werd de keizer afgezet. Hij vluchtte naar Nederland en kreeg asiel, op voorwaarde dat hij zich niet meer met politieke activiteiten bezig zou houden. Daarmee zou hij de neutraliteit van ons land immers in gevaar gebracht hebben.
Na een kort verblijf op Kasteel Amerongen verhuisde hij naar Doorn, waar hij tot zijn dood in 1941 zou blijven wonen.

Huis Doorn (september 2023)

Wilhelm vulde Huis Doorn met de inhoud van 64 (!) uit Duitsland nagekomen treinwagons. Een grote voorraad meubels, schilderijen, serviesgoed, tapijten en andere spullen maakte dat hij met keizerlijke grandeur verder kon leven – al was het dan op een wat kleiner formaat dan in de enorme paleizen uit zijn Duitse verleden. Hij had ook genoeg geld om een complete hofhouding aan te stellen. Tijdens zijn ballingschap is hij altijd blijven hopen op een terugkeer naar Duitsland. Hij schreef met hooggeplaatste personen en ontving gasten uit binnen- en buitenland.

Het huis is nu ingericht als museum en je waant je echt terug in de tijd als je door de kamers loopt. Er zijn regelmatig tentoonstellingen en speciale rondleidingen. Toen ik er vorig jaar was, was het thema ‘Rouw. Van keizerin tot corona’ en toen was bijvoorbeeld de sterfkamer van voormalig keizerin Auguste Victoria weer precies ingericht zoals die er honderd jaar eerder uitzag.

Rouwkamer voormalige keizerin Auguste Victoria (mei 2022)

Interieur Huis Doorn (mei 2022)

Deze keer ging ik naar de expositie in de garage waar Wilhelm II zijn auto’s stalde, waaronder een Mercedes uit 1927. Er is nu een permanente tentoonstelling over Nederland en de Eerste Wereldoorlog, getiteld ‘Tusschen twee vuren’. Aan de hand van verschillende thema’s worden thema’s belicht als mobilisatie, de journalistiek in oorlogstijd, spionage (Mata Hari!) en er is een wand gevuld met een tijdlijn, belangrijke personen en gebeurtenissen. Ook is er een korte film te zien, waaruit onder meer duidelijk wordt hoe argeloos men in Nederland was in de periode voorafgaand aan de oorlog (‘Een mooie tijd’).

Over Spionage / Mata Hari

Tijdlijn WO I

Het landgoed om het huis heen is ook mooi om in rond te wandelen en interessant vanwege het mausoleum waar Wilhelm ligt opgebaard – vlak in de buurt van de graven van vijf van zijn honden.

Mausoleum Willem II met op voorgrond de graven van vijf van zijn honden

Voor informatie over Huis Doorn zie: Ontdek de geschiedenis – Museum Huis Doorn.
Voor een online bezoek aan tentoonstellingen uit de afgelopen jaren: 360 Panorama tours van Huis Doorn (anticipate.nl).
Podcast over ‘de beroemdste asielzoeker uit de vorige eeuw, de Duitse ex-keizer Wilhelm II’: Podcast – Museum Huis Doorn.

Artikelen elders op deze site over de voormalige Duitse keizer: via link ‘Keizer Wilhelm II’ onder dit artikel

 

Keizer Wilhelm II