Onlangs nam ik deel aan een SchrijfRetraite die door Uitgeverij Orlando en camping De ReCreatie werd georganiseerd. De locatie alleen al was bijzonder. De ReCreatie is een creatieve natuurcamping in het bos, vlakbij Amersfoort. Je kunt er met je eigen tent, busje of caravan naar toe, maar er zijn ook hele leuke accommodaties te huur. Ik logeerde in een knusse retro-caravan uit 1977, die ook nog eens op een fijne plek stond. Vlakbij het centrale deel van de camping, maar toch wat achteruit in het bos. Ideale omstandigheden om verder te werken aan mijn manuscript over De Hollandsche Lelie. 

Het weekend begon met een kennismaking met uitgever Jacqueline Smit van Orlando en schrijfdocent Manon Duintjer. En natuurlijk met de andere deelnemers, die aan erg interessante projecten bleken te werken. Na een sessie door Manon over de bouwstenen van een verhaal gingen we zelf met een schrijfopdracht aan de slag. Het idee was om op basis van een geur in één van de door Manon meegebrachte potjes een herinnering op te schrijven waarin zoveel mogelijk zintuigen aan bod kwamen. Dat bleek goed te werken: opeens was ik terug in de tijd in het huis van mijn opa en oma, en kwam er als vanzelf steeds meer boven. En zo waren er tijdens het weekend meer boeiende onderdelen, zoals een presentatie van Jacqueline over wat er komt kijken bij het publiceren van een boek. Eén van de hoogtepunten was het bezoek van twee auteurs die nog niet zo lang geleden hun romandebuut schreven: Racheda Kooijman (Vossenjacht) en Rinske Bouwman (Een soort eelt). Tijdens een kampvuursessie vertelden zij over hun ervaringen en konden we vragen stellen over de keuzes die ze bij het schrijven van hun boeken hadden gemaakt.
Ook het individuele overleg met Manon was echt zinvol. Ze had nuttige feedback op mijn ingeleverde fragment en het was heel leuk om samen na te denken over de kwesties waar ik tegenaan ben gelopen in het afgelopen jaar. Mede door de gezamenlijke maaltijden en de gesprekken met de andere deelnemers was de SchrijfRetraite een waardevolle ervaring. Intussen is het allemaal een beetje bezonken en werk ik weer vol enthousiasme verder aan mijn boek.

   

Racheda Kooijman en Rinske Bouwman, foto Jacqueline Smit