We moeten nog even geduld hebben totdat we weer naar een museum kunnen. Gelukkig zijn er veel mooie online exposities, die je gewoon vanuit huis kunt bezoeken. Eén daarvan is ‘Omdat ik iets te zeggen had. Schrijfster zijn in de 19e eeuw’ op de website van het Literatuurmuseum. Dit is de digitale versie van een tentoonstelling die te zien was in Den Haag (Literatuurmuseum), Haarlem (Noord-Hollands Archief), Amsterdam (Atria kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis) en Utrecht (Centrale Bibliotheek).
Aanleiding voor de tentoonstelling was een enquête in 2002 door de Digitale Bibliotheek der Nederlandse Letteren (DBNL): welke Nederlandse auteurs werden beschouwd als klassiek of behorend tot de canon? In de antwoorden kwamen opvallend weinig vrouwen voor, terwijl alleen al in de negentiende eeuw minstens 400 Nederlandse vrouwen schreven en publiceerden. Reden voor de organisatie om een aantal van hen eens onder de loep te nemen en in hun onderlinge samenhang te presenteren.
Ook De Hollandsche Lelie wordt genoemd, net als een aantal van de schrijfsters die bij het tijdschrift betrokken waren, zoals Johanna van Woude, Anna de Savornin Lohman, Thérèse Hoven, Elise van Calcar en Jeanne Reyneke van Stuwe. De tentoonstelling, waarvan de titel trouwens is ontleend aan de Herinneringen (1928) van de uit Haarlem afkomstige auteur Amy de Leeuw, is mooi vormgegeven en echt een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in het literaire leven in de negentiende eeuw.
‘Omdat ik iets te zeggen had’ is een initiatief van betrokkenen bij het HERA Project Travelling Texts 1790-1914.