Het afgelopen jaar werden in Drenthe verschillende activiteiten georganiseerd rond het leven en werk van Vincent van Gogh, ter ere van het feit dat hij 140 jaar daarvoor enkele maanden in de provincie verbleef. Op 11 september 1883 kwam hij vanuit Den Haag met de trein aan in Hoogeveen; op 2 oktober vertrok hij met een schuit naar Nieuw-Amsterdam. Uiteindelijk zou hij begin december – weer via Hoogeveen – richting Nuenen reizen.

Aangezien ik ben opgegroeid in Hoogeveen, was de link tussen Van Gogh en Drenthe mij al wel bekend. Ik fietste regelmatig langs het huis aan de Pesserstraat waar hij destijds verbleef. Weliswaar slechts achttien dagen, maar toch. Eind jaren negentig brandde er echter een discussie los onder de deskundigen. Was dit huis destijds wel het logement Hartsuiker? Kwam een andere plek in Hoogeveen niet méér in aanmerking? Extra pijnlijk was dat het betreffende pand aan de Grote Kerkstraat inmiddels gesloopt was. Het geschil haalde zelfs de landelijke pers, maar inmiddels is de officiële lezing toch weer dat het plakkaat op de woning aan de Pesserstraat er terecht hing. Je kunt nu zelfs logeren in het “Logement Hartsuiker”, te boeken via Airbnb.

Pesserstraat Hoogeveen

Sinds maart vorig jaar is in het centrum van Hoogeveen ook een muurschildering te bewonderen. Het zelfportret, dat is aangebracht door kunstcollectief ‘De strakke hand’, meet maar liefst twintig bij zeven meter.

Dekkerpassage Hoogeveen

In het Drents Museum was van 11 september 2023 tot en met 7 januari 2024 de tentoonstelling ‘Op reis met Vincent’ te zien. Nooit eerder was de Drentse periode van Vincent van Gogh onderwerp voor een grote tentoonstelling en voor het eerst werden zoveel mogelijk werken uit zijn Drentse oeuvre bijeengebracht. Ik heb deze expositie op het laatste moment bezocht en dat was de reis naar Assen meer dan waard. Naast tekeningen en schilderijen van Van Gogh was er werk van verwante kunstenaars te zien en waren er fragmenten te lezen uit brieven die hij vanuit Drenthe schreef aan zijn broer Theo. Ook gaf het een mooi beeld van het leven in deze provincie aan het eind van de negentiende eeuw.

Twee vrouwen in het veen

Onkruid verbrandende boer

Ploeger


Voor wie de tentoonstelling heeft gemist en zich toch graag wil verdiepen in de link tussen de wereldberoemde schilder en Drenthe: in Nieuw-Amsterdam staat het Van Gogh Huis. Dit is gehuisvest in het logement waar hij destijds twee maanden verbleef en waar nu zelfs zijn kamertje op de eerste verdieping nog intact is. Zie Van Gogh Huis Drenthe (vangogh-drenthe.nl).