In de eerste jaren van Wimbledon (toen nog de Lawn Tennis Championships) deden alleen heren mee. Het was toen ook nog een geheel Engelse aangelegenheid. Vanaf 1884 mochten ook vrouwen deelnemen en rond de eeuwwisseling werd het een internationaal en beroemd toernooi. 

Tennis is waarschijnlijk ontstaan in Frankrijk, uit een balspel dat al in de 11de eeuw werd gespeeld: het Jeu de Paume. Vanaf het begin van de vijftiende eeuw verspreidde het zich over heel Europa. Eerst werd het met de hand gespeeld, later kwamen er handschoenen en vormen van slaghout. Na de uitvinding van het vulkaniseren van rubber was het mogelijk stuiterende rubber ballen te maken en kon het spel op een grasveld worden gespeeld. De Britse majoor Wingfield nam in 1873 patent op zijn basisidee voor het huidige tennisspel. 

De sport werd in Nederland door de leden van de hogere sociale klassen geïntroduceerd. Rond 1900 werd tennis door de maatschappelijke elite gespeeld. Hier een advertentie uit De Hollandsche Lelie van 2 mei 1900.

Advertentie rackets en ballen

Advertentie rackets en ballen

 

advertentie sport tennis