Louisa May Alcott – Little Women

door | 24 oktober 2019 | Literatuur

In december gaat alweer de achtste verfilming in première van Little Women, de klassieker van Louisa May Alcott. Het boek, dat in het Nederlands meerdere malen is vertaald onder de titel Onder moeders vleugels, verscheen in 1868. Honderdvijftig jaar geleden dus alweer, maar het verhaal blijkt nog springlevend.

Voor wie het niet kent: het gaat over de vier opgroeiende zussen Meg, Jo, Beth en Amy March. Hun vader is als predikant mee met het leger tijdens de Amerikaanse burgeroorlog en de meisjes en hun moeder moeten zich dus zonder hem zien te redden. Het boek heeft een didactische en feministische onderlaag, zonder dat dat er al te dik bovenop ligt. Alcott baseerde de roman deels op haar eigen jeugdervaringen met haar drie zussen.

Velen kennen waarschijnlijk de verfilming uit 1994 nog wel, met Winona Ryder als Jo March en Susan Sarandon als de moeder van het gezin. Deze film kreeg drie Oscarnominaties (beste actrice, beste originele muziek en beste kostuumontwerp),  maar won er geen.

In de nieuwe film, van regisseur Greta Gerwig, zijn er hoofdrollen voor onder anderen Meryl Streep en Emma Watson. De trailer is in ieder geval alvast veelbelovend. We moeten nog wel even geduld hebben, want op 30 januari 2020 verschijnt de film pas in de Nederlandse bioscopen.

De invloed van het werk van Louisa May Alcott kan moeilijk worden overschat. Veel succesvolle auteurs van meisjesboeken zagen haar romans als hun inspiratiebron. Onder hen waren ook belangrijke Nederlandse schrijfsters als Top Naeff en Cissy van Marxveldt. Jet van Marle en Joop ter Heul zijn rechtstreekse afstemmelingen van Jo March: jongensachtige, vaak wat opstandige meisjes, die niet staan te popelen om volwassen te worden en zich ook niet neerleggen bij een traditionele rolverdeling.

In verschillende nummers van De Hollandsche Lelie komen verwijzingen naar Louisa Alcott voor, bijvoorbeeld wanneer er geschikte boeken voor meisjes van een jaar of zestien worden aangeraden. Alcott was nog nét een tijdgenoot van het  blad; ze stierf in 1888. In de eerste jaargang (28 maart 1888) vinden wij een nieuwsbericht over haar overlijden. Per abuis wordt geschreven dat ze 56 jaar oud geworden is, maar dat moet 55 zijn. 

“Op 8 maart ll. is te New-York Louise Alcott in den ouderdom van 56 jaar overleden. Eene verkoudheid, op reis naar haar stervenden vader gevat, had dit treurig gevolg.
De begaafde schrijfster van ‘Little women’ en ‘Good wifes’ (‘Onder moeders vleugelen’ en ‘Op eigen wieken’) was ook hier te lande eene goede bekende, bij oud en jong. Ik noemde het allereerst deze verhalen, niet alleen omdat die haar naam hebben gevestigd, maar ook omdat de hoofdpersonen daarin, Jo, Beth en Mag, Louise en haar twee zusters vertegenwoordigen.
Behalve de bovengenoemde boeken zijn ‘Little men’ (De Kostschool van mijnheer Beer) en Goudsbloempje de meest gelezene harer werken.
Louise Alcott woonde in den laatsten tijd te Concord, in Massachusetts, waar zij algemeen werd geacht en bemind. Evenals haar vader, Mr. Bronson Alcott, was zij op 29 November geboren.”

Mocht u het boek (nog) eens wil lezen: het is nog steeds in het Nederlands verkrijgbaar, in de vertaling van Mieke Prins, bij Uitgeverij Mozaïek. Gratis online lezen kan ook, via de DBNL, in de vertaling van Wilhelmina Doedes-Clarisse en Aleida Doedes.

beroemdheden Louisa May Alcott meisjesboeken